Netværk

Sociale relationer og netværk har stor betydning for vores mentale sundhed. I forhold til udvikling af psykiske vanskeligheder og det at overkomme psykiske vanskeligheder, så er tab af relationer og social eksklusion risikofaktorer, mens støttende relationer og tilhørsforhold til andre mennesker er beskyttende faktorer.

Studier viser, at det, at opleve gensidige sociale relationer, at få social støtte af ligesindede, professionelle og netværk, at høre til i sociale relationer, er betydningsfulde og fremmende elementer i forhold til at opnå recovery.

Hvordan

Via netværksarbejdet kortlægges den enkeltes netværk med henblik på at få overblik over, hvem man har en relation til, det være sig både private, professionelle og offentlige netværk.

Ligeledes synliggøres det gennem processen, hvordan de enkelte relationer i netværket indbyrdes er i relation til hinanden, da dette siger noget om styrken af ens netværk. Endeligt er det afgørende, at det gennem kortlægningsprocessen synliggøres, hvilken værdi relationerne i netværket har for den enkelte, og hvordan de kan bruges af borgeren.

Målgruppe og virkning

Netværksarbejdet retter sig mod alle målgrupper. Den ønskede virkning er, at borgeren opnår bevidsthed omkring sit netværk, og hvordan vedkommende kan bruge sit netværk og udvide sit netværk for at opnå psykisk trivsel.

Redskaber

Netværkskort 

Mere viden

Publikation: Mennesker med psykiske vanskeligheder – sociale indsatser, der virker, Socialstyrelsen 2013

Bog: Medicinsk Sociologi – Sociale faktorers betydning for befolkningens helbred, 2013

 

Luk menu