Stemmehøring

Hvad

At høre stemmer (tydelig tale, hvisken, musik, forstyrrende lyde o.l.) er et fænomen, der kan forekomme både hos mennesker med psykisk sygdom og hos mennesker, der ikke har psykisk sygdom (raske stemmehørere). Det vides ikke, hvor udbredt det at høre stemmer er, da de raske stemmehørere lever med stemmerne uden at komme i kontakt med de psykiatriske systemer, modsat de stemmehørere der oplever stemmerne som meget negative og dominerende og dermed er forhindret i at leve det liv, de ønsker sig.  

Forskning viser, at områder i hjernen der bearbejder lyd og sprog påvirkes ved stemmehøring – man kan sige at hjernen taler med sig selv, samtidig med at den hører hvad den selv siger.

Hvordan

I Afdelingen for Socialpsykiatri og Beskæftigelse baserer vi vores indsats i forhold til stemmehøring på mestring af stemmerne. Dette betyder, at vi anerkender, at stemmerne er der af en grund og at de ikke skal ignoreres, men at den enkelte stemmehører skal lære at håndtere stemmerne. Mestring af stemmehøring handler i høj grad om at have respekt for stemmerne på samme måde, som vi ønsker at stemmerne skal have respekt for stemmehøreren på.

Vi arbejder ud fra følgende principper formuleret af Romme og Escher:

  • Vi er åbne og positive overfor, at det “at høre stemmer” er lige så virkeligt som alt andet et menneske kan sanse.
  • Vi accepterer at der findes flere end én virkelighed, altså at det at høre stemmer er lige så virkelig en virkelighed som det ikke at høre stemmer.
  • Vi anerkender stemmehørerens oplevelse ved at udvise en fuldstændig fordomsfri interesse.

En vigtig del i at samarbejde med et menneske der hører stemmer er også at hjælpe den enkelte til at finde yderligere hjælp eller eller behandling, såfremt vedkomne ønsker det.  

Samtale omkring stemmehøring

Samtalen omkring stemmer og stemmehøring sker udelukkende på stemmehørerens initiativ, dvs. at vi samtaler om stemmer og stemmehøring, hvis stemmehøreren ønsker at tale om sine stemmer.

Det er en myte, at det forværrer stemmehøringen eller den negative indflydelse stemmer har, at tale om stemmerne med stemmehøreren.

Spørgsmål som vi kan stille i samtalen:

 – “siger stemmerne noget om os?”,  “er det ok, at vi er der?”, “er det ok at vi snakker med borger?”, “er det ok at vi snakker om dette eller hint?”

Sådanne spørgsmål kan hjælpe stemmehører og vejleder med at tilrettelægge, hvordan samarbejdet skal foregå og om der evt. er emner, der ikke kan tales om eller der netop skal tales om,  både generelt i samarbejdet og på den pågældende dag.    

Redskaber

Vi har ikke nogen konkrete redskaber i forhold til stemmehøring. Det vigtigste er, at vi har en forståelse for stemmehøring og det er som sådan ikke noget vi skal ind og arbejde med, men vi skal hjælpe borgerne hen til steder, hvor de kan arbejde med stemmehøring.

Mere viden

http://www.stemmehoerer.dk/

https://netdoktor.dk/sygdomme/psykiske-problemer/at-hore-stemmer.htm

https://www.psykiatrifonden.dk/ (primært under emnet “skizofreni”)

 

Luk menu